Större jigg – Större fisk?

Efter ett par dagars intensivt vertikal fiske längs botten fokuserade jag och Mikael på att höja snitt storleken genom att endast byta från 5″ storlekar till 7-9″ jiggar.
Detta gav oss snabbt bra resultat.
Många idag som vertikalfiskar längs botten har fastnat i att ständigt få väldigt mycket fisk gös som ligger mellan 5hg-1,5 kg.
Finns rapporter om dagar med 70-90 Gös på en dag, men att kanske 2-3 stycken ligger runt 3kg+.
Denna trend är något som har irriterat många fiskare, visst det är kul att drilla mycket fisk men när alla är stöpta i samma form och storlek så blir det lite tråkigt och enformigt.
Det finns ett gäng inbitna fiskare idag som börjar fiska pelagiskt just för att höja både snitt och spänning men denna teknik kräver väldigt mycket utav fiskaren som kan anses vara väldigt svårt. Båten skall var rätt utrustad, bra ekolod skall införskaffas och personen måste ha mycket god erfarenhet i att manövrera sin båt.

Men testa att byt storlek på jiggen. Visst händer det att att man får småfisk på 7″ jigg, se på denna glupska gös. Den väger inte mer än 4-5hg men har totalt inhalerat denna AMS Finslow 7″.

Men generellt sett så försvann nästan all småfisk och vi kunde gladerligen fiska hela dagar med fisk som låg mellan 2,5 till strax under 6 kg.

Samt att chansen ökar att klippa på ett riktigt gris. Jag hade på en fisk som troligtvis var den största vertikal tagna gös jag har haft på, men det är något jag aldrig lär få veta.
Vi upplevde ett fantastiskt fiske genom att bara kliva upp i storlek.
Men många gånger handlade det inte om att fisken ville äta, de blev mest irriterade och hög på jiggen utan att verkligen ta den. Detta hade förmodligen inte hänt om vi hade kommit och presenterat ett mindre bete. Ett tillräckligt stort bete får fisken att se och reagera över bytet. En liten fisk gör ingen skada och är inte ivägen men när en större fisk kommer i reviret och rör till blir det fort en helt annan sak.
Det viktiga i lägen som vi stötte på då fisken inte vill äta var att verkligen laborera med längden på stingertaffsen och storleken på kroken. Vi lyckades bäst då vi körde en extremt lång stinger tafs i 0,36-0,40 mm flätlina med en trekrok i storlek 6 som fästes absolut längst bak, precis där tvestjärten började. Då lyckades vi kroka fler och fler, det var inte alla gånger kroken satt i munnen, lika många gånger satt den på utsidan kinden eller under hakan. Detta är ett bevis på att de inte äter utan de är där och stöter bort eller försöker krossa bytet som i detta fall är jiggen. Men i spöt känns det som världens hugg, det smäller till så det brakar i utrustningen.

Vi hade denna typ utav upplevelse under en eftermiddag på 4-5 timmar över en fläck som inte var större än 20-30 kvadrat meter.
Vi lyckades extremt bra då vi kombinerade AMS Finslow 7″ och illex Nitro Booster Cream i doften vitlök samt Pro Cure – Trophy Walleye.
 
Men generellt över dessa dagar var illex Nitro Booster vitlöks doft totalt dominerande.

Även de perioderna under dessa dagar då fisket var helt kört, inte ett hugg, ingenting så prövades mindre jiggar med olika typer utav rörelser. Men det föll oftast tillbaka till en modell, jag har aldrig varit med om sådant fiske under flera dagar då endast en modell, färg och storlek har varit så totalt dominerande som en Finslow 7″ – Ayu. Vi testade många modeller för att hitta något annat, även en del modeller som inte vi marknadsför men det hände ingenting.
Vi hade dock alltid en halvtimmes period varje morgon då en annan modell fungerade långt bättre än våran kära finslow. En helt ny modell från Biwaa som heter Hypnötik. Denna jigg är ändå bara 4,8″ och gris rosa. Mikael fiskade ut mig totalt, vi ville ju inte fiska samma modell hela tiden. Han klipper till med en 5 plusare första dagen. Knappt 5 minuters fiske.

Jag fiskade själv och på en Shad liknande modell men inget hände.
En avgörande detalj på just Hypnötik är att den är dels väldigt mjuk, men framförallt att den har en form och blandning i gummit som gör att när du fiskar lika sakta och lugnt som en finess modell så får du en fantastik rörelse. Den skapar ljud och vibrationer även vid väldigt små rörelser.

Men fortsättningen utav alla dessa dagar var den samma. Vi fick nästan bara fisk uteslutande på AMS finslow 7″ i färgen Ayu, vi prövade att gå ner i storlekarna även då fisket var hett, men det var som ett brev på posten, småfisk.

Självklart är detta något som kan skilja sig något från sjö till sjö, men jag talade om för min team kamrat Alexander hur vi har fiskat, tänkt och gjort för att höja snittet.
Jag och Alexander fiskar annars i en sjö där vi får mycket gös runt 4 hekto och 2 kilo.
Bara några dagar efter får jag rapporter om metoderna fungerar utmärkt. Han fiskade stenhårt på 7″ finslow och fick genast fisk upp mot 3-4 kilo samt abborre upp till 1,5 kg på 7″ storleken.

Fördelen med att använda större jiggar är ju även att har du vatten med stor gädda i så tvekar dem inte heller. Och finns det något roligare på vertikal än att drilla en meters gädda. Denna fisk har blivit så underskattad trots storlek då man fiskar vertikal.
Det är roligt att se på folk när det hugger och de har en sjuk fajt och de sprudlar av lycka, men när detta gröna “äckel” syns till sjunker de ihop och blir totalt nedbrutna. Men samtidigt har de haft en helt otroligt rolig fajt, men det bryr de sig inte om längre. Mycket konstigt tycker jag.

Men se till att införskaffa dig större jigg och doftmedel för den där extra boosten, ut och testa så ska du se att även du som inte fiskar pelagiskt kan få större fisk.

//Per Stenberg – Splash International AB

 

Tillbaka