Splash tar SM Guld i Rögle Dammar!

Vid årets SM för klubblag i internationellt mete lyckas laget från fiskeklubben Splash på ett övertygande sätt knipa guldet före SWEA och Constellation.

Det är andra gången som SM hålls i dammarna strax utanför Lund och trots att flera av lagmedlemmarna var med 2005 då det sist begav sig tränade laget på plats ett antal gånger för att vara väl förberedda.

 

Damm 5 visade sig under träning och tävling före SM:et vara lika svårfiskad som förväntat och taktiken för den dammen kom att bli abborre på take-a-part och feeder.

Damm 3 har varit tävlingsvatten ett flertal gånger de senaste åren och där hade laget en klar bild att mört på take-a-part allt från 13 m till 9 m skulle bli den vinnande metoden. En liten osäkerhet fanns kring de jättebraxnar och sutare som kom upp under tävlingar i juni tidigare i år men laget kom fram till att det var för riskabelt att satsa på stor fisk.

 

Lördag 23 september

I damm 3 fiskade Andreas Sandberg sektion A(8) närmast vägen och Mikael Tono sektion B(14) på skogsidan. Lagets taktik för denna damm var att mäska med 5-6 bollar vardera på 11 m respektive 13 m. Andreas mäskade också en plats på 5-meters långspö med en boll mäsk med jokers och ett par bollar jord med klippt mask och casters samt en kopp majs. Taktiken var att  toppa upp platsen med en mindre boll så snart fisken visade tecken på att försvinna  och gå över till nästa uppmäskade plats och upprepa samma procedur.

Taktiken fungerade mycket bra och både Mikael och Andreas lyckades vinna sina respektive sektioner övertygande. Mikael hade ca 80 mörtar som vägde 2360 g och Andreas hade 17 abborrar och 74 mörtar som vägde 3140 g.

 

I damm 5 fiskade Henrik Bengtsson sektion C(14) närmast vägen och Anssi ”Tungvä” Lehtevä sektion D1 på skogsidan. Här var taktiken att mäska så många platser som man kunde behärska vilket innebar en kort och en lång plats på feeder med maggot och jokers i en blandning som mest bestod av svart leem. På take-a-part mäskades en plats för mört med mer mäsk än jord och ett par kortare platser med enbart jord. Som beten användes jokers och röda maggot eller pinkies.

Henriks kantplats visade sig vara en nitlott för feederfisket då en grynna effektivt stoppade feederfisket och Henrik fick koncentrera sig på take-a-part. Han lyckades fånga ett gäng abborrar som vägde 1700 g sammanlagt och det räckte till en 2:a plats.

Anssi varierade hela tävlingen mellan take-a-part och feeder och fick ingen riktig snurr på fiske men lyckades slita ihop 1040 g abborre och mört och en 6:e plats på sektionen.

 

Med resultaten  1+1+2+6 låg Splash etta med 10 poäng , fem poäng före Constellation och SWEA, båda på 15 poäng.

 

Söndag 24 september

Andreas hamnade på A5, Mikael på B6, Henrik på C12 och Anssi på D12.

I damm 3 trodde vi på bättre fiske eftersom det blåste mer och var soligt men det visade sig snabbt att det snarare blev sämre fiske, speciellt på B-sektionen där platserna längst ena kanten var helt överlägsna och platserna på andra änden av sektionen sämre. Mikael som satt mitt på sektionen fick kämpa för varje fisk. Mycket gräs på platsen och mängder med  groplöja på  mellan 1-3 g  som gjorde det omöjligt att fiska med mygglarver på kroken. Tvingad att fiska med maggots och pinkies under hela tävlingen lyckades han gneta ihop 25 mörtar ute på 13m som vägde  740gr  och knipa åt sig en 4:e plats.

Andreas på A sektionen hade en väldigt bra start och fick 30 mörtar under första timmen. Efter det varierade fisket av och till och han kunde till slut väga in 2400 g och med det vinna sektionen. Han varierade mellan 13, 11 och 9 m take-a-part.

 

Henrik fiskade take-a-part mest hela dagen och växlade med ett 0,8-1 g flöte och en 18 krok med en mygglarv för de svårtrugade abborrarna. Han vägde in 880 gr och tog även denna dag en fin 2:a plats.

Anssi hade en riktigt tuff start och hade bara en liten abborre efter knappt halva tävlingen. När han sedan koncentrerade sig på bottenmete och fiskade över stora ytor lyckades han ta totalt sju abborrar under en kort stund och vägde in 800 g för en 4:e plats.

 

Förutom Mikael, Anssi, Henrik och Andreas bestod laget av Mattias Pozsgai och Gyula Bercenyi som agerade lagkaptener och de jobbade verkligen stenhårt hela helgen både före, under och efter tävlingen. Utan den information och peppning de gav hade laget inte lyckats så bra. De stod i regelbunden kontakt med de fiskande och meddelade om hur de låg till på sina respektive sektioner och därmed om de skulle fortsätta att fiska enligt plan eller byta taktik.

 

Efter invägningen på söndagen stod det tidigt klart att laget hade lyckats riktigt bra  och att Splash hade tagit guld. Vid prisutdelningen visade det sig att laget hade vunnit med hela 20 poäng före SWEA!

 

Nu kan Splash se fram emot ett VM för klubblag i Ungern under 2018.

 

Ett stort tack till Balans för ett bra arrangemang och till lagets sponsor Sensas.

 

Detaljer:

Mäsket bestod av Sensas i sorterna 3000 Super Black Etang, Noire och Gros Gardon (finmalt) . Detta blandat med svart leem, och kokt hampa. Beten i mäsket var jokers, pinkies och lite casters.

Damm 3: Flöten i storlekarna 0,6-1,25 g beroende på vind och hur nappvillig mörten var. Krok i storlekarna 18 och 22. Tafs Sensas Super competition 0,08 och 0,07 mm. Elastic Sensas 0,8 mm.

Beten: mestadels mygglarver men även röd pinkie

 

Damm 5: samma mäsk som i damm 3 på take-apart och i feedern maggots ,  enstaka maskbitar och jokers blandad med lite svart leem . På kroken mestadels maggot och enstaka maskbitar och blodisar.

 

Andreas Sandberg/Splash

Tillbaka